МЕНЮ САЙТУ
САЙТИ ДРУЗІВ
Статистика
Форма входу
Головна » 2010 » Грудень » 7 » Коврига Леонід (Львів)
23:00
Коврига Леонід (Львів)

Коврига Леонід (Львів)



Закінчив Львівський державний університете ім. І. Франка. за фахом – геодезист.

Художник-живописець.

Роботи зберігаються в багатьох колекціях світу (Італія, США, Австрія, Швейцарія, Польща, Чехія, Ватикан та ін.).

Коврига Леонід народився 25 лютого 1959 р. в с. Острів Володимирського району Рівненської обл..

В 1981 р. закінчив географічний факультет Львівського державного університету ім. Івана Франка. Працював в науково-дослідному секторі університету, в Науково-дослідному Центрі аерокосмічних досліджень і екологічного моніторингу Академії Наук України, в Інституті народознавства АН України.

На даний час живе у Львові і є вільним художником.

За час своєї творчої діяльності брав участь у колективних виставках:

1996р. – Палац Мистецтв, Львів;

- Історичний музей, Львів;

1997р. – Історичний музей, Львів;

-Державний історико-архітектурний заповідник «Стародавній Київ»;

Поліський Дон Кіхот,
або Філософський світ художника Ковриги
...З динаміків комп’ютера ллється безсмертна класика інструментальної музики, а монітор буяє химерно-фантастичними фарбами неповторного стилю нашого відомого земляка-художника Леоніда Ковриги, який за 9 років свого малярства створив цілий світ фантасмагорій, бутафорій, метафор і просто художніх порівнянь із нашого життя. Це світ, у якому ти бачиш себе – інколи карикатурно-знайомого, з усіма притаманними грішками і міщанськими вадами, а інколи – з божественною іскрою в очах чи із смішним благородством Дон Кіхота й Санчо-Панси, які й сьогодні борються з вітряками новітньої псевдо-моралі. Його варіації на тему „Міська сценка” чи „Дон Кіхот і Санчо Панса” подекуди такі зворушливі, подекуди – абстрактно-далекі, з глибинним баченням героїв. Але вони ніколи не залишають глядача у байдужому спокої. Його пейзажі пересічна людина може назвати мазаниною: на перший погляд зблизька так воно і здається. А варто відійти всього лиш на кілька кроків від картини – і полотно наливається живими кольорами, набирає чіткості і обрисів. Воно оживає...
Леоніда Ковригу, відомого в Україні й на Заході художника, у нас в районі, як це не парадоксально звучить, ніхто не знає – окрім його друзів і однокласників. Народився він у селі Острів в 1958 році, але пробув там недовго: батька направили директором у Воронки, і сім’я Ковриг переїздить на деякий час туди (мати теж працювала вчителькою молодших класів). Однак остаточну прописку Ковриги отримали в Каноничах у 1969 році, де й жили, скільки Бог відвів.
Леонід же в 1975 році закінчує школу і їде поступати у львівський держуніверситет на геодезиста. Живе й працює у Львові. Проте, хоч робота й подобалася йому (робив навіть топографічну зйомку рідного краю – 30-кілометрову зону РАЕС), та все ж не стала його другим „я”, в ній не зміг повністю реалізувати себе як особистість. Тож певний переломний момент у житті, Леонід кидає геодезію -- і повністю поринає в малярство.
Мабуть, правду кажуть: талант – це дар Божий. І він зрів у руках Леоніда. Бо вправна рука хай навіть і обдарованого кресляра ніколи не створить хорошої картини, яка змусить прикипіти до себе очима і щось залишить у душі. У художника Ковриги ж є щось оригінальне, самобутнє, таке, що вирізняє майстра не лише манерою письма, а й тематикою, ідейно-змістовим наповненням, в якому поряд з легким гумором (або самоіронією) мирно сусідить авторське розуміння сенсу буття. В його картинах завжди присутнє своє бачення світу. За „дитячою” формою подачі ховається глибокий філософський зміст (Хронос, Час, Харон), інколи – просто переосмислення загальнолюдських цінностей (Черга) чи мораль у гуморі (Ситуація).
Тож не дарма картини Леоніда Ковриги сьогодні знаходяться у багатьох колекціях світу: Принцеси Паллавічіні з дому Медичі (Рим, Італія), в Українському культурному центрі (Лос-Анджелес, США), в посольствах України в Австрії, Польщі, Угорщині, Чехії, в Політехнічному університеті (Цюріх, Швейцарія), в посольстві Туреччини в Україні, у Ватикані та в інших всесвітньовідомих навчальних закладах, в офісах відомих фірм та міжнародних організацій. Ну й, звичайно, його картини можна побачити в Академії внутрішніх справ України, в юридичному інституті, в офісах банків у Львові, а також у керівників ряду міністерств, державних відомств, у вузах та у VIP-персон. Виставки Леоніда Ковриги, „вільного художника”, як він себе називає, експонувалися в Палаці мистецтв та в музеях у Львові, в салонах. Його малярством цікавилися і на міжнародних пленерах у Сніні та Детві, культурних центрах Словаччини. Всі роботи виконані олією на полотні.
...Більш як 8 років пише Леонід Коврига свою інтерпретацію життя-буття на планеті Земля та в Україні зокрема. Вже виростив діток – дочка працює у банку, а син ще вчиться у „батьковому” університеті Івана Франка; вже поховав дружину. Але ніколи він не забуває своє маленької Батьківщини – Полісся, з його синьоокими озерами і задуманими лісами-борами. Завжди приїздить у гості до друзів у Каноничі, у Володимирець. От і нинішнього року приїздив у гості до однокласника Івана Дуляницького, який працює у РЕМі, подарував йому навіть картину (її Іван Васильович люб’язно показав і нам, розповідаючи багато цікавого про свого друга-художника).
Мало ми знаємо своїх видатних земляків. Однак головне, мабуть, не в тому, де він народився чи жив; його творчість уже належить всьому людству. І цим треба пишатися, а не лаврами батьківщини художника.
Переглядів: 2557 | Додав: петрик574839 | Теги: Коврига Леонід (Львів) | Рейтинг: 2.0/1
Пошук
Календар
«  Грудень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання