МЕНЮ САЙТУ
САЙТИ ДРУЗІВ
Статистика
Форма входу
Головна » 2010 » Грудень » 6 » Кожокарь Георгій (Запоріжжя)
22:17
Кожокарь Георгій (Запоріжжя)

Кожокарь Георгій (Запоріжжя)

Член Спілки майстрів народного мистецтва України.Пише живописні твори, переважно побутові композиції з української історії та пейзажі.

ГЕОРГІЙ КОЖОКАРЬ — провідний маляр-наївіст із Запоріжжя. За походженням він із Молдови, та глибоко відчув чарівний світ українського давнього і сучасного села, його поетику, обрядовість і сам отаборився у козацькому краї. Зажив слави більш як на 30 художніх і 11 персональних виставках, зокрема на «Трієнале наївного малярства» —першій всеукраїнській такій спілчанській виставці. Заслужений успіх мала персональна виставка митця у Вінниці, де показав майже 3 десятка картин на тему козаччини і вразив глядачів розмаїттям стилю від сюрреалізму до реалізму. Знаменна подія в житті і творчості художника — участь у роботі всеукраїнського симпозіуму народного малярства та декоративного розпису «Суботів — 2005». Тут, поблизу Чигирина, все дихало історією і виливалося на полотна з пафосом і завзяттям степових лицарів, які боролися за святу справу —за волю, за долю українського народу. Мистецтвознавець Сергій Латанський докладно аналізує ці твори, а також картини історико-побутової тематики, увесь широкий діапазон творчості митця.

Запорізький художник пише картини сокирою

 Майстер довів, що і «незграбна робота» може бути витонченою.

  Георгій КОЖОКАРЬ на особистому прикладі показав, що незграбна робота може бути дуже навіть привабливою.

  Невелика світла майстерня на околиці Запоріжжя заставлена готовими полотнами. Картини стоять скрізь - на підлозі, столах, стелажах і підвіконнях.  Але поруч з ними не видно ні пензликів, ні олівців.  Зате сокир і ножів - хоч відбавляй.  Георгій КОЖОКАРУ пише картини практично все життя, а сокира живописець взяв у руки 16 років тому.

- Одного разу, коли я був у своїй майстерні, мені під руку потрапив сокиру.  Я подумав: а чому б не спробувати їм написати картину?  - Розповів «КП» художник.  - Мені захотілося показати людям, що «незграбна робота» - це не завжди погано.

  У своїй техніці Георгій використовує тільки масляні фарби, а щоб вони добре лягали на полотно, постійно підточує сокиру - він повинен бути гострий, як бритва.

  Найбільше незграбна техніка підходить для пейзажів, так як у цьому жанрі неточні лінії і товсті шари фарби дають додатковий візуальний ефект.  Але можна написати і портрет, і натюрморт.

- Поки з моїх колег ніхто не захоплюється незграбним мистецтвом.  Багато хто намагався, але у них нічого не вийшло. Це загалом-то нескладно, але потрібно відчувати сокиру і бачити в ньому не інструмент дроворуба, а пензель, - поетично розписує свою творчість Георгій.

  Майстер наочно показав «Комсомолці», як народжуються картини з-під сокири.  Буквально за півгодини, спритно керуючи інструментом дроворубів, Георгій написав для нас два симпатичних полотна.  Було дуже цікаво спостерігати, як художник замість пензлика бере сокиру, завдає їм на полотно фарби і легко так виводить букет квітів або вітрило в морі. А ще Георгій малює ножем, паперовими пензликами і пальцями.

  Зараз картини запорізького художника виставляються по всій Україні.  Але, незважаючи популярність, твори майстра коштують відносно недорого - від 15 гривень.

 КОМПЕТЕНТНО

 Оксана Москвіна, художник запорізької організації Спілки художників України: Малювати можна і сірниками

- Про кострубату техніку я ніколи не чула. Але припускаю, що вона схожа на роботу з мастихіном (сталева пластинка, якою користуються художники, у вигляді лопаточки або ножа. - Ред.). У кожної людини є право на експеримент. Можна малювати чим завгодно, хоч сірниками, головне - щоб це було красиво.

В арсеналі живописця вистачає нестандартних інструментів

  В арсеналі живописця вистачає нестандартних інструментів


Картини Георгія КОЖОКАРУ тепер прикрашають запорізьку редакцію Комсомолки

  Картини Георгія КОЖОКАРЯ тепер прикрашають запорізьку редакцію Комсомолки


Найкраще сокирою у художника виходять пейзажі

  Найкраще сокирою у художника виходять пейзажі


Майстер довів, що незграбна робота може бути витонченою

  Майстер довів, що незграбна робота може бути витонченою


На подарунок для КП пішло всього декілька хвилин

  На подарунок для КП пішло всього декілька хвилин


Перед роботою інструмент потрібно як слід заточити

  Перед роботою інструмент потрібно як слід заточити

 

Переглядів: 1646 | Додав: петрик574839 | Теги: Кожокарь Георгій (Запоріжжя) | Рейтинг: 5.0/1
Пошук
Календар
«  Грудень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання