МЕНЮ САЙТУ
САЙТИ ДРУЗІВ
Статистика
Форма входу
Головна » 2010 » Грудень » 6 » Гутиря В’ячеслав (Краматорськ)
21:23
Гутиря В’ячеслав (Краматорськ)

Гутиря В’ячеслав (Краматорськ)


    Член Національної спілки художників України.
Працює в галузі станкової та монументальної скульптури.

Учасник міжнародних виставок (Канада, Франція, Німеччина, Іспанія).
 
  3-го червня під час відкриття Третього історико-культорологічного фестивалю МАМАЙ-FEST відбулося відкриття скульптури козаку першопоселенцю-КАМ'ЯНСЬКОМУ МАМАЮ.Про те,як народжувався КАМ'ЯНСЬКИЙ МАМАЙ цей фільм....

Його скульптури є в Угорщині, Канаді, Німеччині.
  А вже в Донецькій області вони трапляються мало не на кожному кроці на трасі на Донецьк.  У Краматорську одна з них стоїть на вулиці Двірцевій, біля "Аркадії", металеві можна побачити на заводі "Донмет". Тому, проїжджаючи повз його садиби в Еремовке, ми не могли не зайти до майстра.
  В'їзд на його ділянку охороняють з боків дороги Фенікс і Сфінкс, виконані в оригінальній, відмінної від класичної, манері. На ділянці є і інші скульптури, наприклад, равлики з єхидними людськими особами ...  Але головною, несподівано вражає проїжджих оригінальністю, річчю, є сам будинок Гутиря - величезна металева бочка, зроблена з вагона-цистерни. Таке собі житло сучасного Діогена.  У цьому, за висловом В'ячеслава, "термосі" він відпочиває вже четвертий рік. Ми поговорили не тільки про його нестандартний будинку, подарованому, за його словами, друзями, але і про творчість: "Я люблю і знаю образотворче мистецтво, - розповідає В'ячеслав за чаєм, - займаюся цим все життя, хоча професійної освіти не маю.
За останній час в основному займався парковою скульптурою, побував на двох міжнародних симпозіумах, на живопис, яку теж люблю, поки часу не вистачає.Скульптури роблю з будь-якого каменю, який потрапляє до рук.З місцевих використовую вапняк. Ось зараз запрошують до Туреччини попрацювати з чистим мармуром.  Напевно, поїду, тому що це завжди цікаво - втілити свій світогляд в якісь конкретні форми. Час на виготовлення скульптур у мене йде небагато - головне, щоб скульптура з'явилася у вигляді ідеї, а втілити її в матеріальну форму - справа техніки.
  Крім каменю, працюю в металі.  Нещодавно в Києві відбулася моя виставка, яка так і називалася "Залізно". На ній було виставлено сім робіт. А всього в мене скульптур дуже багато, не знаю навіть, скільки.
- Як народжується ідея того чи іншого сюжету?
  - Кожна по-різному. Наприклад, з класики світової літератури, з Гомера, у якого я почерпнув ідею композиції "Подорож в Трою".Часто використовую міфи і легенди. Кожна з них являє собою особливий світогляд, многопластовой, один сюжет "чіпляє" за себе іншого - ось так сюжети і приходять. А моя остання персональна виставка в Києві називалася "Степ" - і скульптури, і живопис були на відповідну тематику.
  Відвідали ми і майстерню В'ячеслава, розташовану неподалік. Зараз він працює, як не дивно, над статуєю ... Покрова Богородиці.  У статуях Богородиці Ковальова та Гутиря характерно проявляється відмінність світоглядів їх авторів.Якщо у першого вона строга і канонічна - то у його молодого колеги образ Богородиці представлений молодою дівчиною, підкреслено жіночною, зовсім вже неканонічною схилила голову на плече.  Тобто в розділ кута поставлена естетика, а не культ.
Переглядів: 1244 | Додав: петрик574839 | Теги: Гутиря В’ячеслав (Краматорськ) | Рейтинг: 5.0/1
Пошук
Календар
«  Грудень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання