МЕНЮ САЙТУ
САЙТИ ДРУЗІВ
Статистика
Форма входу
Головна » 2009 » Лютий » 3 » Історико-культурологічний фестиваль „Мамай-fest”
09:08
Історико-культурологічний фестиваль „Мамай-fest”

Мамай-fest” – це звернення у формі музейного дійства до історико-культурної спадщини українського народу з метою популяризації національних традицій, що склалися в Україні за козацьких часів.


            Мамай – збірний образ кобзаря-характерника
, мандрівного запорожця, вояки і гультяя, жартуна і філософа, бабія і ченця одночасно, тобто справжнього народного героя: „Хоч дивись на мене, та ба не вгадаєш, відкіль родом і як звати, нічичирк не скажеш”. До образу Мамая зверталися великі діячі минулого – Тарас Шевченко, Ілля Рєпін, Георгій Нарбут; його вивчали видатні вчені Іван Франко, Дмитро Яворницький, Данило Щербаківський, Платон Білецький. Адже народні картини, що зображують козака під деревом, давно стали візитівкою української культури, символом її національної самобутності. Ще у ХIХ cт. ці зображення можна було побачити і в простих селянських хатах, і в розкішних дворянських садибах.

            Козак Мамай – один із психотипів українців, матриця, закладена в нас Богом, природою, історі
єю, яка знаходить своє виявлення в найбільш складні для нації часи і виривається назовні: низка козацьких повстань ХVII ст. і визвольна війна під проводом Богдана Хмельницького, Іван Мазепа і Тарас Шевченко, національні змагання на початку ХХ ст., нарешті – Майдан як останній за часом спалах українського духу, ось далеко не повний перелік проявів цього українського психотипу. Поки існує цей психотип, поки він не розмитий часом, обставинами, спокусами, доти є сенс думати і говорити про можливість українського відродження.


Нетлінний образ Козака Мамая, який глибоко захований у нашій душі, – основне творче завдання фестивалю. Це не просто міфічна постать, оспівана в легендах та змальована в старовинних малюнках. Ця легенда набуває рис реальності й тому залишається поза часом. Основна мета – інтерпретація мистецького першотвору у різних жанрах та варіантах для створення українського простору.


Переглядів: 2950 | Додав: mamayfest | Рейтинг: 0.0/0
Пошук
Календар
«  Лютий 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
232425262728
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання